Archive for the ‘Today’s Entry’ Category

PENGUMUMAN!!!

23/10/2009

attention uolls!!

please be informed that i have moved to http://mrsfirdaus.blogspot.com from now on. so..feel free to visit my new blog ok!

thank u.

 

-nisafirdaus

salam Ramadhan

22/08/2009

hmm..dah lama betul tak update blog ni. dulu2 boleh post entry kat opis je (time2 ngular) tp skrg tak bleh dah sbb opis baru sgt la strict pasal internet access ni. boleh masuk yg penting2 je. so padan dgn muka aku. hehe. nak update kat umah almaklum la byk sgt constraint nye. ditambah anak jantan yg tgh aktif & notti mmg la payah. sempat bukak email je pun.

actually aku baru je balik dari 3-day course di melaka (3-5 aug)+ 11-day course di PD (10-20 aug). compulsory courses yg very2 interesting esp yg kat PD. insyaAllah i’ll post special entry for that. itu salah satu sbb aku mmg tak sempat nak online. nak bloghop pun tak sempat. sedih, kan?

di kesempatan ini aku nak ucapkan selamat menyambut kehadiran Ramadhan al-mubarakh buat semua umat Islam. marilah kita sama-sama menghayati bulan yg penuh keberkatan ini dgn melakukan amal2 ibadah kepada-Nya. semoga Ramadhan ini kita sentiasa diberkati & dilimpahi rahmat Yang Esa. selamat berpuasa!

p/s: tgh pening memikir apa yg nak dimasak utk sahur. kat dapur just ada sardin + telur + belen sup daging dinner tadi. jgn terlajak sudah! 🙂

meeting mama aisyah

08/04/2009

 

Isnin baru2 ni, after keje aku sempat lepak2 jap kat secret recipe MV dgn my BFF a.k.a aisyah karmila’s mama, siapa lagi kalo bukan puan nomik zain. dah lama gila tak jumpa nomik sampai tak dpt recall bila last time jumpa. i’m truly happy to see her. she’s cheerful as always, badan dah berisi skit (macam aku jugak ;)) tp perangai masih cam dulu. tak macam mak org pun. hihi. 

 

sapa yg taktau, she’s my best friend since belajar kat UTM & we were roommate for 2 yrs. ke hulu hilir together2 dgn 3 lagi anak dara; ayu, zue & zilla. teringat dolu2 dtg kl lepak umah nomik. aku first time jejak mid valley dgn central market pun dia gak yg bawak..huhu. nostalgia. tu tak kira first time aku naik lrt. boleh plak dia main2 suruh aku teka pintu belah mana yg akan bukak..chait! tau ler aku ni org kampung. tp mmg best ingat2 balik.

 

aku rasa cam tak puas plak borak2 sebab dpt jumpa kejap aje..kalo yg lain ada mesti lagi best. teringin nak tengok baby aisyah. takpe la, dpt jumpa mama aisyah pun dah cukup bagus. mm..bila la agaknya dpt jumpa kawan2 lama. rindu betul..

Tiba-tiba..

06/03/2009

 

…..diriku teringat akan makanan2 ini..

nasi kerabu with grilled beef & air durian belanda @ belanga, mid valley

nasi kerabu with grilled beef & soursop juice @ belanga, mid valley

curry laksa @ lemongrass, alamanda

curry laksa @ lemongrass, alamanda

nasi kuning with beef rendang @ lemongrass, alamanda

nasi kuning with beef rendang @ lemongrass, alamanda

pasta & pizza (mm..dah almost 3 bulan tak makan...terer tak? hihi)

pasta & pizza (mm..dah almost 3 bulan tak makan...terer tak? hihi)

Tiba-tiba juga teringat akan berat badan yang telah naik 1.5 kg dalam masa 2 bulan. huh! tensi betul..anyway, abaikan sahaja semuanya.

 Salam Maulidur Rasul!

 

adam & sepupu

04/03/2009

 

Gambar2 ini diambil during kenduri mak uda adam di Perak. layann..

 

1. Adam & Adreen (baby dilla, my sis)

 

adam tunjuk aksi kat baby adreen sambil diperhati tok mama, makde pipah & makngah

adam tunjuk aksi kat baby adreen sambil diperhati tok mama, makde pipah & makngah

adam telah cuba membuli adreen yg maintain comel

adam telah cuba membuli adreen yg tak bersalah

 2. Adam & Fahmi (baby yong, my sil) 

adam dan fahmi :: two lovely boys with different characters

adam dan fahmi :: two lovely boys with different characters

as usual, adam tried to be friendly

as usual, adam tried to be friendly (plus geram)

fahmi confuse..adakah aku sedang di buli?

fahmi confuse..adakah aku sedang di buli?

no lah! abg adam gurau je.. cayang fahmi!

no lah! abg adam gurau je.. cayang fahmi!

::Azam 2009::

03/01/2009

Welcome 2009! Sayang rasanya nak meninggalkan 2008. Lots of good things happened. Syukur kepada Allah atas segala rezeki yang telah dianugerahkan.

Antara yg telah dicapai 2008

  • Alhamdullillah aku telah berjaya menjawat post tetap setelah setahun lebih menjadi contract staff di salah sebuah gov agency (Allah itu Maha Pemurah & Maha Penyayang)
  • Dapat kereta idaman ~ hadiah dari my dear husband for our 2nd Anniversary..thank you abang! love u so much much! (katanya itu adalah hadiah anniversary utk 9 tahun berturut2..huhu)
  • Dapat jadi aunty..hihi for my 1st anak sedara ~ Adreen Iskandar
  • Dapat beli rumah ~ walaupun tak sempat nak duduk hujung tahun ni atas beberapa hal yg tak dapat dielakkan. 
  • and soo many more..

Plans for 2009

  • be a better hamba Allah (nak tingkatkan amal ibadah..Ampunkan dosa2 aku kerana lalai dengan perintahmu Ya Allah!)
  • be a better daughter/DIL (nak kena tambah frekuensi balik ke kampung dan menelefon)
  • be a better wife (nak kurangkan/buang sikap degil yg amat itu dan nak belajar masak sedap2..hihi)
  • be a better mother to adam ~ i wish i could see him growing every second and feeding him every meal
  • be a better employee ~ wake up earlier and reach at the office earlier/on-time (the hardest thing in the world). pray hard!
  • move to our new home sweet home..AND
  • get adam one little brother/sister! hihi..InsyaAllah.

Salam Maal Hijrah

30/12/2008

Assalamualaikum.

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah buat semua umat Islam di dunia.  Semoga segala amalan kita dunia & akhirat (terutamanya)  menjadi lebih baik dari tahun sebelumnya & dosa-dosa kita semua diampunkan Allah SWT..Amin.

::Hari Raya Kurban::

18/12/2008

Rasanya masih belum terlalu lewat bagi kami sekeluarga untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam terutamanya yang telah selamat mengerjakan ibadah Haji. Didoakan semoga dikurniakan Haji Mabrur. 

 Alhamdulillah, tahun ni sekali lagi family belah abah dapat mengerjakan ibadah kurban dengan menyembelih seekor lembu ~ InsyaAllah untuk dijadikan tunggangan di sana kelak. 

antara penonton dlm renyai2 hujan

antara penonton dlm renyai2 hujan

 

pak dik & ustaz sahak sedang menguruskan kurban

pak dik & ustaz sahak sedang menguruskan kurban

 

abah antara yg paling sibuk

abah antara yg paling sibuk

 Kurban  membawa seribu pengertian kepada sesiapa yg menghayatinya. Bagi aku kali ini perasaannya agak berlainan. Terasa sedikit resah melihat hamba Allah yg terpilih itu diikat sementara dikurbankan. Mulanya aku cuba melihat dengan mata sendiri tapi rupanya aku tidak sebegitu tabah..aku hanya dapat melihat dari awal sehingga akhir peristiwa penyembelihan ini disebalik pokok. Anyway.. semuanya berjalan seperti yg telah dirancangkan. Alhamdulillah..  

 

My Happy Friday + HSM3

14/11/2008

hsm31

Struggling with mtgs and works lately made my week so dull and stressful..but today so not  like the past few days, i managed to spend my  ‘precious’ lunchtime by watching movie..yeay!!

We’ve decided to watch High School Musical 3 instead of James Bond (we like both actually) since i’m HSM big fan and we don’t want to watch heavy movie.

Event cronology:

12.15 pm (sharp) – we (me + my colleague) went down to Mid Valley GSC and queing for tickets.

12.30 pm – managed to get HSM3 tickets.

2.15 pm –  walking out from GSC with smile. Its a very cool movie ~ blowing my heart & mind away remembering the good old times at UTM (ngehngehngehh..cintan cintun time with my hubby)

2.25 pm – queing (again?) for our lunch at McDonald’s & i got myself a Madagascar 2 Mc Shaker set. yum..yum.

2.45 pm – already at my ofis & continuing my works (Wow! how effective i’m today. ngehngehngeh..)

Conclusions- 5 stars to HSM3 for the light & easy yet entertaining & wonderful movie plots & songs. I have a good time today!!!

::Best Friends::

24/10/2008

Dah lama teringin nak gather2 dgn sahabat2 baik yg dah lama tak jumpa..nak kata long lost friend, tak lost pun..semuanya kat lembah klang je..tapi itupun susah nak jumpa..ye la, masing2 ada komitmen.

Alhamdulillah..hujung minggu lepas dapat jumpa semula dgn rakan2 lama..Sabtu lepas masa birthday aiman (last entry) dapat jumpa mas, izan, azah, aweng, kokek, nisa kedah, esah, syu, ujik..mmm..siapa lagi ye (sori dh tak ingat).

small gathering @ ayu's place

small gathering @ ayu's place

Ahadnya pulak dah plan nak raya umah ayu sebab dh lama tak jumpa member aku sorg ni. nak gak tengok baby dia si adam jr. Asalnya ingat takjadi nak pegi sebab takut menyusahkan dia almaklumla dia tgh expecting skrg ni..tapi last2 jadi gak. Yang best tu zue pun join.

geng utm (minus zila & nomie)

geng utm (minus zila & nomie)

Seronok sgt berborak sampai dah nak maghrib baru aku balik..yg best lagi tu ayu jamu kitorg pizza. freshly made..from domino la..hihi. Kalo ada zila and nomie mesti lagi haru biru.. Congratulations to nomie yg dah jadi mummy to little cute baby aisyah karmila (wow..nice name).

both adams were playing together?

adam firdaus & adam hafiz

Adam besar dan adam kecik dpt main sama2 wlpun adam besar (anak aku le tu) not so friendly sebab dia tgh demam. tapi adam kecik (anak ayu) sangat la baik & friendly..mesra alam gitu! senyum aje..ikut sapa la agaknya ye..hihi. Zue pun dah tunjukkan tokoh seorg ibu..hihi..so, bila lagi zue?

zue dah ada tokoh..hihi

zue dah ada tokoh..hihi

Harap-harap dapatla berjumpa selalu macam ni..Lagi ramai korum lagi bagus..boleh gossipping..heheh..banyak cerita boleh kongsi. Best sangat!!

best friends..ever

best friends..ever

p/s: untuk makluman, nama anak aku dan anak ayu sama. Muhammad Adam. Harap maklum.