Archive for the ‘Adam Punya Cerita’ Category

adam’s bday bash

08/06/2009

Sabtu baru-baru ni kami telah mengadakan sambutan bday adam secara kecil-kecilan. kebetulan my family semua ada, ditambah dgn kehadiran pakcik & makcik 3 keluarga yg dtg menziarah dari kuantan, acu & family dari enstek & my cuz yg ada kat KL. so majlis ni jadi meriah sgt. esp dgn kehadiran jiran baru (thanks khaty & family), kawan2 aku & hubby (thanks icha & family yg dtg all the way dr gombak). tqvm korg!! yg mana tak dpt dtg sbb byk kenduri 🙂 pun thanks for the thots..  

my dear birthday boy

my dear birthday boy

aku tempah kek yg special for adam – Elmo cake! wlpun ada cacat skit pasal tereksiden masa pickup (heheh..kesilapan teknikal) but it still cantik dan sedap sgt (choc moist cake + choc ganache). thanks sis su for the cake (i got this one from bloghop). worth it!   

cute tak??

cute tak??

happy birthday cuppies

happy birthday cuppies

juadahnya? ada satay, lontong, sandwich telur, nuggets, bihun goreng & pudding cocktail (thank u tok mama yg susah payah utk semuanya). tak lupa cupcakes cute yg di order oleh makngah adam & beverages yg telah di sponsor..hihi 

antara juadah yg disediakan

antara juadah yg disediakan

 

akhir sekali many2 thanks for the gifts..adam sampai tak nak tido sbb nak main semuanya..tak larat eden nak mengemas! 

adam dah comot main kek!

we love adam so much!

makde pipah, adreen & mak nyah

makde pipah, adreen & mak nyah

Icha, lokman, iman & rayyan (cute sgt!)

Icha, lokman, iman & rayyan (cute sgt!)

tak lupa juga..goodie bag. heheh

tak lupa juga..goodie bag. heheh

 

adam dah 2 tahun!!!

04/06/2009

Hepi birthday sayang!!

Macam tak percaya je dah 2 tahun aku jadi ibu.. ingat lagi 2 tahun lepas, 4 Jun 2007 , Isnin jam 10.17 pagi aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang diberi nama Muhammad Adam Bin Firdaus Hakim..bayi comel yg dijangka keluar pada 3 Julai 2007. walaupun keluar ikut tingkap (adam songsang+premature) alhamdulillah adam sihat dgn berat lahir 2.5 kg..

kehadiran adam banyak mengubah hidup kami..tak tahu nak gambarkan berapa banyak kasih sayang dan kegembiraan yg adam bawa dlm family ni..terlalu banyak! thank u sayang..aku bersyukur ke hadrat Allah SWT dengan pemberian-Nya yg tak ternilai ini..juga segala rezeki yang telah dikurniakan kpd kami selama ini.

ibu dan papa sentiasa berdoa yg terbaik buat adam. seperti yg ibu doakan setiap hari:

Ya Allah Ya Tuhanku..peliharalah anakku Muhammad Adam dan sembuhkanlah segala penyakit. sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh dan tiada sembuhan melainkan dengan penawar-Mu Ya Allah. Jadikanlah anak aku ini sihat, sempurna, cerdik, berilmu, berakal, bijak serta beramal soleh. Elokkanlah perangainya, fasihkanlah lidahnya dan merdukanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW.Kurniakanlah kami anak yang soleh dan solehah, sihat dan sempurna..sesungguhnya Engkau Maha mendengar permohonanku. Amin Ya Rabbal A’lamin.

tiba-tiba rasa sebak..sesungguhnya aku terlalu bersyukur. selamat hari lahir sayang..

 

Adam Day 1

Adam Day 1

 

Adam 3 Months

Adam 3 Months

 

Adam 1 Year

Adam 1 Year

 

Adam 1 Year & 6 Months

Adam 1 Year & 6 Months

 

and he is 2 today..alhamdulillah.

Adam 2 Years Old

Adam 2 Years Old

ibu & papa love u so much dear..

 

 

adam & elmo..again?

29/04/2009

 

kadang-kadang nak tergelak pun ada tengok gelagat adam ni..ada ke patut dia letak elmo atas car dia and then dia cuba naik sama2. bila elmo tu jatuh 2-3 kali mula la dia mengamuk. hai adam…itu tak kira dia suapkan susu dia pada elmo sampai tumpah2 dlm mulut kawan tu. and dia kiss elmo tu dlm 20 kali kot sehari. kesian plak tengok dia nak berkawan. 

adam need a bigger bike (abaikan papa yg enterframe kt belakang tu + baju2 yg bersepah)

adam need a bigger bike (abaikan papa yg enterframe kt belakang tu + baju2 yg bersepah)

update adam 1 yr 10 months

27/04/2009

 

Just to update some infos about adam for his 1 yr and 10 months old:

  • he’s still learning to talk – able to pronouce basic words in ‘pelat’ such as tutu (susu), mamam (makan), acik (nasik), yir (air), nak ni (nak yg ni), kakk (bukak)..and some other words. when we call up his name he will answer ‘ha?’. otherwise he speaks unknown language a lot!
  • loves to sing – twinkle2 (tika, tika), elmo’s world (lalala, mo woo), innershine  (ichann), and..cuba by faizal tahir (tiyapa..aku damuuu: siapa sebenarnya aku padamu)..and bidadari by lela (nenanan yam akuu nan ninimu – kenangan silam aku dan dirimu, ummmpama didadayiiii – kau umpama bidadari, tuti ada emdudadiiii – suci bagai embun pagi) hamek ko! i don’t even know where did he learn that song!
  • he knows how to shuffle & breakdances (adam style) – just say ‘shuffle adam!’ and he will dance non-stop ok!
  • loves elmo very much – he will drag his elmo everywhere & watch elmo vcds many2 times!
  • he likes to play in his ring pool for hours (shower time) and he will cry out loud if we try to stop him
  • he likes to write/scribble on his aqua doodle mat as well as my wall (oh dear!)
  • he tends to be very2 notti at times..and love to run a lot!!! penatnya..

Here some piccas of adam recently..

he knows how to open/close the tap

he knows how to open/close the tap

adam drawing on his aqua doodle mat

adam drawing on his aqua doodle mat

adam with his bestfriend elmo

adam with his bestfriend elmo

 

Adam di Hari Raya

19/12/2008

Hari Raya Haji baru2 ni masa balik kampung Adam lah yg paling ceria sebab ramai aunty dgn uncle yg melayan. .Adam enjoy aje..tak kenal penat! Tapi semua org seronok sangat tengok Adam hepi..

Tengoklah gelagat2 Adam:

aduh..pesal bola ni slow je?

aduh..pesal bola ni slow je?

bak bak!! (tom tom bak versi adam)

bak bak!! (tom tom bak versi adam)

ibu..adam dah penat.huhu

penatnya! rehat kejapla.

professional footballer wannabe

professional footballer wannabe

::Adam + His Cheekiness::

12/11/2008

Adam’s cheekiness (betul ke? tak kisahla) & his nottiness lately made our days full of happiness & joy..alhamdulillah..walaupun recently aku sgt stress sbb kerja melambak. semuanya gone with the wind apabila balik rumah dapat tengok kerenah anak jantan aku sorang nih…heheh.. uploaded are adam’s pics for the last few days.

adam showing his 14 teeth

adam showing his 14 teeth

trying to avoid paparazzi

trying to avoid paparazzi

let's drift!

kawan-kawan, let's drift!

pak aji cilok2 time balik terawikh

pak aji cilok2 otw back from terawikh

ibu..adam dah sampai. nasi dah masak ke??

ibu..i need to upgrade my car to evo

adam tried to modify his car

adam tried to modify his car

relaxing while watching tv commercials

relaxing while watching tv commercials

p/s: correction – gigi adam dah ada 16 rupanya..silap kira daaa.

Adam & Toys

21/10/2008

Last week, papa ajak jejalan Tesco..jalan2 je..Aku ingat nak cari skit barang utk buat pudding custard. Lastly end up dgn toys adam which costed more than RM100. Aiyoh!!

alphabet book

alphabet book

splash & play pool with 50 miniballs

splash & play pool with 50 miniballs

top hits children songs

top hits children songs

vcd kartun favorite adam

vcd kartun favorite adam

Adam as usual seems to ‘terlebih’ enjoy the toys esp the pool sampai tak sempat papa nak set up. hihi
adam pantang jumpa bola

adam pantang jumpa bola

Seronok tengok adam hepi with his new toys..Cuma tak laratnya nak mengemas! Well..biasala. semua dtg dengan package..Main & Kemas!

Adam Masuk Wad!

07/10/2008
a gift from thaqif's mami

a gift from thaqif

Alkisahnya 2 mggu lepas ada 2 bintik merah kat kaki adam. ingat tak serius sgt. tup2 esoknya dah besar dan bernanah. to make it worst, ptg tu balik keje (Isnin 22/09) dia demam la pulak..after berbuka ibu dan papa bawak adam gi pusrawi. risau la pulakk..dia merengekk aje.

Pediatrician yg slalu check adam, Dr Baizura nak admit adam ke ward sbb dia risau kaki adam makin teruk & dia kata adam kena dapatkan higher dose of antibiotic (yg mana lebih effective kalo masuk ikut saluran darah) dan dia nak monitor adam 2/3 hari.. since dia pun pakar pediatric kat hospital kajang aku request admit adam kat sana je.

Adam's name was wrongly spelled

Adam

Lepas dapat referral letter terus bwk adam pegi emergency hosp kajang. dlm pkl 11.30 jugakla baru masuk wad. adam asyik menangis je lepas masuk jarum kat tangan dia.masa cucuk tak payah cerita la betapa kuatnya dia melalak..cian adam! (tapi yg kelakarnya masa tunggu turn cucuk mulut adam bising membebel sbb ada budak lain menangis..so bila time dia plak melalak nurse & on-call doctors sume gelakkan dia balik…hihi!)

ibu..adam nak keluar!!

ibu..adam nak keluar!!

First night adam duduk isolation room (single room c/w toilet). so selesa jugak la nak tido sbb xde org lain. tgh mlm papa dtg antar baju dan nasi utk sahur… adam punya penangan, asyik nak dukung aje..pukul 4 pagi baru tido, itupun atas bahu. dia asyik tunjuk tangan dia yg ada jarum..cian adam..berbuka hari tu papa bawak kfc & berbuka ngan papa skali.huhu..

2nd night adam dah semakin ok, dan ditukarkan ke wad kanak2 biasa. dia punya seronok sebab kiri kanan sume budak2..riuh mulut dia menegur. siap main baling2 bantal busyuk ngan jiran seblah (thanks ayu, thaqif’s mami yg selalu tlg tengokkan adam time aku smyg).yg beshnye..esoknya adam dah tak demam, kaki adam dah baik dan adam dah boleh discaj. yahuu!! (thanks to all doctors & nurses yg check & rawat adam)

3rd day..adam dah sihat

3rd day..adam dah sihat

 

aksi tido adam

aksi tido adam

Tu la ceritanya..2 mlm kena bersahur di wad ngan adam. cian adam..cian gak papa yg asyik dtg antar makan & tlg jaga adam bila ibu balik mandi..hihi. cayang adam & papa!!

p/s: semoga thaqif pun cepat sembuh!