Archive for April, 2009

penyakit

30/04/2009

 

aku telah dijangkiti satu penyakit. ohh..no, no! definitely not that ‘penyakit berjangkit’ atau ‘penyakit buatan orang’  yg tengah melanda dgn hebat di kalangan kawan2 ku itu. not yet. bukan juga swine flu yg makin membimbangkan sekarang ni, minta dijauhkan. guess what? aku telah dijangkiti penyakit on-line shopping. dalam masa seminggu sahaja aku telah berjaya memesan 4 barang di laman web. barang2 yg dijual on-line ini cantik2 dan yg penting, affordable. yg best lagi, it will be delivered to our home. buat apa aku susah2 pegi Jalan TAR kalo semua tudung & shawl yg cantik2 dan sama harganya boleh dibeli on-line? adoilaa..apsal la aku ni lambat sgt?! huhu, actually dulu dah tau pasal on-line shops ni tp tak layan sangat sbb ingatkan barang2 on-line ni mahal2. rupa2nya ok saje..

 

harap2 nya penyakit ni ada pasang surut. huhu. kalo berlarutan makin berkurang la duit dlm akaun aku. mana taknya, semua bayar pakai on-line. maybank2u kan ada! hehe. laki aku pun dh start pelik apsal dlm mggu ni aku asyik dapat parcel je.. harap2 dia tak marah la. sapa nak join bgtau ye..aku ada banyakkkk website yg menarik for window shopping terutamanya utk tudung & shawl… suka, suka, suka!! 🙂

 

p/s: hari ni aku free gila. sebabbb…today is my last day kat sini!!

 

Advertisements

adam & elmo..again?

29/04/2009

 

kadang-kadang nak tergelak pun ada tengok gelagat adam ni..ada ke patut dia letak elmo atas car dia and then dia cuba naik sama2. bila elmo tu jatuh 2-3 kali mula la dia mengamuk. hai adam…itu tak kira dia suapkan susu dia pada elmo sampai tumpah2 dlm mulut kawan tu. and dia kiss elmo tu dlm 20 kali kot sehari. kesian plak tengok dia nak berkawan. 

adam need a bigger bike (abaikan papa yg enterframe kt belakang tu + baju2 yg bersepah)

adam need a bigger bike (abaikan papa yg enterframe kt belakang tu + baju2 yg bersepah)

aksi papa (U)

29/04/2009

muhahahahh..tak tau la kalo papa tau aku publish ni mesti dia marah. but memandangkan papa ni serba boleh dalam bab pasang-memasang ni saja la aku nak letak gambar2 ini untuk tatapan kawan-kawan..:) kot2 nak panggil upah pasang hood/downlight/lampu bilik air/kipas ke boleh la give us a call..heheh

after sesi mengukur siap, sesi drill bermula

after sesi mengukur siap, sesi drill bermula

tengok muka papa yg penuh perasaan itu..haha

tengok muka papa yg penuh perasaan itu..haha

angkat jgn tak angkat pa! (berat tuu..)

angkat jgn tak angkat pa! (berat tuu..)

tadaa!! *clapclap* (abaikan extension kat atas tu)

tadaa!! *clapclap* (abaikan extension kat atas tu)

update adam 1 yr 10 months

27/04/2009

 

Just to update some infos about adam for his 1 yr and 10 months old:

  • he’s still learning to talk – able to pronouce basic words in ‘pelat’ such as tutu (susu), mamam (makan), acik (nasik), yir (air), nak ni (nak yg ni), kakk (bukak)..and some other words. when we call up his name he will answer ‘ha?’. otherwise he speaks unknown language a lot!
  • loves to sing – twinkle2 (tika, tika), elmo’s world (lalala, mo woo), innershine  (ichann), and..cuba by faizal tahir (tiyapa..aku damuuu: siapa sebenarnya aku padamu)..and bidadari by lela (nenanan yam akuu nan ninimu – kenangan silam aku dan dirimu, ummmpama didadayiiii – kau umpama bidadari, tuti ada emdudadiiii – suci bagai embun pagi) hamek ko! i don’t even know where did he learn that song!
  • he knows how to shuffle & breakdances (adam style) – just say ‘shuffle adam!’ and he will dance non-stop ok!
  • loves elmo very much – he will drag his elmo everywhere & watch elmo vcds many2 times!
  • he likes to play in his ring pool for hours (shower time) and he will cry out loud if we try to stop him
  • he likes to write/scribble on his aqua doodle mat as well as my wall (oh dear!)
  • he tends to be very2 notti at times..and love to run a lot!!! penatnya..

Here some piccas of adam recently..

he knows how to open/close the tap

he knows how to open/close the tap

adam drawing on his aqua doodle mat

adam drawing on his aqua doodle mat

adam with his bestfriend elmo

adam with his bestfriend elmo

 

Walimatulurus Faezah & Edzuan

27/04/2009

Selamat Pengantin Baru buat a very lovely couple Faezah & Edzuan.

-25 April 2009-

Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. 

 

::she's so beautiful::

::she's so beautiful::

 

aweng's hubby, aweng-the-mom-to-be, edzuan, faez, adam, ibu & papa

aweng's hubby, aweng-the-mom-to-be, edzuan, faez, adam, ibu & papa

 

::special entry::

24/04/2009

 

 

This entry is dedicated to a special friend who just came back to Malaysia..Welcome home, dear friend.

 

Thank you for everything..

(u know who u are)

 

p/s: thanks also for the book. it’s very2 interesting!

 

 

report duty

23/04/2009

 

Last Thursday (16 Apr) aku dah selamat report duty ke ofis baru. since aku tak tau selok belok tempat baru itu aku dengan jayanya mencilok driver (dh mintak permission bos tau.. ;)) untuk hantar aku ke pusat bandar damansara ittew. so, aku just dtg awal dan parking kat mid valley.

 

Kerja-kerja report duty went smoothly walaupun big bos kat sana outstation. actually ada 7 officers yg tukar sana on the same date. i just sempat jumpa another 2 yg juga kader (got friend already, alhamdulillah). lepas report duty terus cabut balik ofis terchenta di mid valley. since big boss takde aku hanya dapat tangguh 2 weeks instead of a month. tu pun diorg kata next 2 wks dtg boleh bwk lagi surat kalo nak extend tangguh sbb masa tu bos besar ada dia boleh decide.

 

All in all  first impression aku sume ok saja KECUALI this one thing. what i’ve been told skrg ini susah nak dpt season pass (parking) itu building. they give us application form tp result will take atleast 1 month (from metro parking). so, by that time aku terpaksa bayar hourly parking for a total about RM15 perday. wth?!! matila!!  itupun kalo siap dlm sebulan DAN if dpt itu season pass. if not, aku 2x mati! gomen staff hanya boleh claim max RM90 saja. so, sapa yg nak bayar belen RM210++ tu? ada satu lagi alternatif iaitu aku naik komuter sampai kl sentral then ada van ‘sapu’ yg tulis pusat bandar damansara yg boleh naik with RM1.50 fare perperson. tp kena on-time sebab pickup hanya masa2 tertentu. the problem is, aku drive ni pun sebab dh tak larat nak bertolak2 naik komuter. so, takkan aku nak kena penyek cam dulu? mmm..aku dh try follow up ttg season pass tu but there’s no good news yet. tengokla macam mana nanti.

 

My current boss a bit upset about my transfer  (hihi..syg gak dia kt aku rupanya). so dia mintak aku tangguh lagi 2 weeks sbb kalo aku pegi akan kelam kabut la sikit sbb masih tak dpt org ganti . anyway katanya bos besar kt sana tu pun kawan dia. nanti dia akan call mintak extend lg 2 wks. aku tak kisah..boleh aje.

 

mm..tu je kot serba sikit kot (sikit?? hahah) cerita aku report duty plus cerita2 lain untuk perasa tambahan :).  to puan laily dear, sorila lama tak hapdet blog, busy la..hihi.

menjawab persoalan

13/04/2009

Yes erry, you’re absolutely rite! i will be transferred for kader post at kementerian lain berkuatkuasa 16 April 2009 (too soon, rite? 😦 ) . this kader is not pakcik kader or whatever name u think it is. term kader ini bolehla dimaksudkan dengan ‘dipinjamkan’ dengan kata lain seconded (ntahla, ye kot. aku pun tak berapa faham). yg aku maklum aku still staff my current jabatan cuma dipinjamkan untuk bertugas di sana bagi melakukan kerja2 teknikal untuk tak tahu la  berapa lama.

for sure i will face some difficulties as our core business is totally different as well as our work procedures. katanya kementerian lain dah lama minta staff teknikal, that’s why la dia hantar staff2 yg dh berpengalaman.  pengalaman? hello, aku baru 2 tahun jagung kat sini. huhu. think +ve, maybe aku la yg terbaik antara yg terbaik kot kat sini sbb tu dia hantar sana (heh, berangan! :)). ntah2 dia just tunjuk2 aje kot..kebetulan nama aku ada dekat2 jari dia, so terpilih la (‘dia’ referring to my top top top management).

my current bos dah pening kepala sbb my intermediate bos pun kena transfer ke jabatan lain on the same date. kira pertukaran beramai2 la ni. now, we are in the middle of writing those surat tangguh, rayuan and whatsoever yg dirasakan perlu. dahla workload tgh banyak. boleh plak hantar staff2 ke kementerian lain? to think on the positive side, maybe it’s good for my career development. yes, for sure they are challenges as usually pegawai kader akan jadi anak tiri atau kalau lucky enough *pray hard* akan jadi anak emas kepada ‘mak bapak’ baru itu. nama pun kita dari jabatan lain, hanya dipinjamkan, tak ke kita akan di-tak-peduli-kan?

takpela, bak kata bos aku, don’t wori, everything will be ok (wlpun dia mintak aku prepare surat tangguh & retain). dia pun sepanjang keje gomen ni dah 8 kali bertukar ofis dan yg paling lama pun ialah post kader di kementerian lain. so, what to wori, kan? (+ve, +ve). aku kalau panjang umur, insyaAllah,  maybe ada almost 30 yrs lagi to go. takkan keje jabatan ni sampai tua, ye tak? nama pun keje gomen. ditukarkan adalah perkara biasa..ececeh. menyedapkan hati sendiri ;).

actually i still a lil bit wori memikirkan ofis baru ni. dahla semakin jauh dari rumah, tak tahu lagi if akan dihantar ke negeri/district mana, dengar2 jalan jem gila nak ke sana pagi2, parking yg susah/mahal, tempat makan susah (katanya banyak kedai mamak aje, huh). oh, btw my ofis-to-be in the next 3 days is at pusat bandar damansara. takpe, tunggu this thursday baru tau macammana keadaan sebenar, kan? i just have to think +ve.

okla, harap segala persoalan terjawab. too busy recently with  works & mtgs (nak tukar pun masih banyak keje ye? huhu) tu yg tak sempat update awal. mmm..to many to think rite now. mintak diri ye!

::aku buntu::

09/04/2009

 

Aku telah dikejutkan dgn satu berita yang tak tahu nak diterjemahkan sebagai berita baik atau sebaliknya..setelah dimaklumkan berita itu oleh bos ptg semalam otak aku jadi kosong..buntu.

 

pagi tadi berita itu telahpun disahkan dengan kehadiran sekeping surat standard berwarna merah jambu. sapa2 yg keje dgn gomen mesti dah maklum apa isi kandungan surat itu.

  

macam mana nak buat ni? kenapa aku?! huhu..

 

*i’m trying hard to think on the positive side*

meeting mama aisyah

08/04/2009

 

Isnin baru2 ni, after keje aku sempat lepak2 jap kat secret recipe MV dgn my BFF a.k.a aisyah karmila’s mama, siapa lagi kalo bukan puan nomik zain. dah lama gila tak jumpa nomik sampai tak dpt recall bila last time jumpa. i’m truly happy to see her. she’s cheerful as always, badan dah berisi skit (macam aku jugak ;)) tp perangai masih cam dulu. tak macam mak org pun. hihi. 

 

sapa yg taktau, she’s my best friend since belajar kat UTM & we were roommate for 2 yrs. ke hulu hilir together2 dgn 3 lagi anak dara; ayu, zue & zilla. teringat dolu2 dtg kl lepak umah nomik. aku first time jejak mid valley dgn central market pun dia gak yg bawak..huhu. nostalgia. tu tak kira first time aku naik lrt. boleh plak dia main2 suruh aku teka pintu belah mana yg akan bukak..chait! tau ler aku ni org kampung. tp mmg best ingat2 balik.

 

aku rasa cam tak puas plak borak2 sebab dpt jumpa kejap aje..kalo yg lain ada mesti lagi best. teringin nak tengok baby aisyah. takpe la, dpt jumpa mama aisyah pun dah cukup bagus. mm..bila la agaknya dpt jumpa kawan2 lama. rindu betul..