Archive for March, 2009

::a week off::

27/03/2009

 

i will be away for a week. ke mana? hihi. actually saya akan bercuti selama satu minggu bagi tujuan berpindah ke rumah baru.. ūüôā semoga selamat semuanya. bye!

 

 

Advertisements

tabiat mengumpul barang :: part 2

27/03/2009

 

Sambungan dari last entry, actually masa aku tengah tengok Oprah tu aku lipat2 la baju2 kurung aku dan  masukkan dlm kotak (note: bagi tujuan berpindah). dalam tgh susun2 itu baru aku realize yg aku ada lebih kurang 50 pasang baju kurung. omg! sedangkan yang aktif dipakai only half of them. and..ada 4-5 baju yg aku penah pakai sekali sahaja sbb rasa cam tak best. boleh gitu? owh, rupa2nya aku adalah seorg yg suka membazir..itupun tak silap aku dah banyak baju yg aku dh letgo kat adik aku. dannn..aku masih ada 5 pasang baju yg belum dijahit!

 

Actually aku sendiri pun tak tahu mcmana nak buat dgn tabiat aku yg satu ini iaitu suka beli kain pasang..tp aku dh bercadang nak letgo dlm 10 pasang baju kat sapa2 yg berkenaan (termasuk adik aku..nak kee? ūüôā ). cuma baju batik (note: baju sutera) aku simpan sebab sayang, beli mahal tuuu..see?! mcmana nak reduce kan kalo dh rasa sayang? huh. anyway, aku akan cuba usahakan supaya baju2 yg banyak dan tidak dipakai itu akan di invisible kan dari wardrobe aku. InsyaAllah..

 

p/s: rehat tadi aku jalan2 ke jakel tengok2 langsir..pastu mata ni intai2 kat kain2 pasang itu..cantiknya!!!! tp aku dh berazam takkan tambah selagi baju 5 pasang aku tu siap dijahit..huhu

 

p/s: mast, tadi first time aku masuk ariani..gila cun tudung2 dia..tp umat manusia punya la ramai..maybe sbb gaji dah masuk kot. sampai berlaga2 bahu. aku ada ter-berkenan dgn satu tudung tu tapi harganya mak aii mahal betul! harganya RM115 sehelai! rasa cam tak berbaloi la pulak. huhu, kata nak berjimat ni, almaklum nak pindah rumah baru byk kena pakai duit (+ kedekut skit + takut papa marah sebab mesti dia kata aku suka membazir..huhu again).

tabiat mengumpul barang :: part 1

26/03/2009

 

 

Semalam aku sempat tengok Oprah show kat ch 702. walaupun tengok on off je tapi topik yg dibincangkan sangat menarik minat aku. its about seorang ibu yg mengalami masalah suka mengumpul barang yang terlampau. ceritanya anak diorang ni rakam tentang perangai mak diorg yg mengumpul barang sampai penuh rumah dan send it to Oprah. punya teruk tabiat mengumpul/menyimpan barang mak dia ni sampai nak masuk ke ruang tamu pun susah sebab bertimbun2 barang yg mak dia simpan (i really mean bertimbun2, macam timbunan sampah, ok). tu tak kira dalam bilik, dapur, ruang tamu yg sampai takde tempat langsung nak duduk. nak masuk bilik kena langkah barang dsb. kiranya mmg teruk gila la perangai mengumpul mak dia ni.

  

So, disebabkan rumah mak diorg yang dah tak macam rumah, dah 10 thn takde family and friends diorg yg datang jenguk. sejak anak2 dia keluar umah (i mean ada kehidupan masing2) tabiat mak dia jadi sangat buruk & melampau2 sampai anak sulung dia 5 thn dah tak balik, as well as cucu2 diorg. ayah diorg masih bertahan dgn perangai mak diorg ni (dh tak kuasa kut). so, Oprah cuba selesaikan masalah makcik (aku refer mak diorg ni as makcik, ok) ni dgn panggil experts cthnya organization specialist & psychiatrist (betulkah ejaannya begini?) yg khusus menangani masalah makcik ni. mmg makcik ni dah start suka kumpul barang dh lama. cuma beberapa tahun lepas dia kehilangan 2 siblings dan ini membuatkan dia sgt sedih dan menambahkan lagi tabiat mengumpul dia nih. dia akan beli apa saja barang2 dan hadiah yg dia suka esp kalo ada sale. wlpun takde special occasion atau beday sesiapun dia akan beli jugak dan simpan. dalam rumah dia ada macam2 alah barang..bila pakar tu nak buang semua dia sayang. so pakar tu minta dia limitkan apa yg dia nak simpan yg lain kena letgo. menangis2 la makcik ni sebab semua benda dia nak simpan kalo boleh. tapi dia dah nekad nak ubah perangai dia so dia kena sacrifice brg2 tu..

 

Dipendekkan cerita, last2 dgn bantuan pakar tu rumah makcik ni nampak jugak la macam rumah org, dah tak nampak cam tong sampah (actually rumah dia besar jugak about 3000 ft2). barang2 dah banyak dikeluarkan, dibuang, dsb. semua orang gembira. so,¬†moral of the story, actually kita kena letgo barang2 lama kita wlpun kita sayang¬†esp¬†kalau kita tahu mmg takkan gunakan¬†brg tu lagi. it’s hard to do tapi kita kena buat jugak. or else tak mustahil rumah kita boleh jadi macam tong sampah besar macam rumah makcik bedah ni (bukan nama sebenar).

 

Why aku berminat dgn cerita ni? sebab aku rasa aku cam ada iras2 perangai makcik tu je..aku mmg suka beli brg/hadiah wlpun belum diperlukan..same as baju, aku ada lebih dr 10 helai baju yg beli tapi hanya pakai sekali and worse, ada yg tak pernah pakai langsung. wth?? omg,  i really need a change. a major one. next entry i will reveal a concrete proof about my bad collecting habit yg aku discover malam semalam.

i’m currently listening to

23/03/2009

 

L O V E  S T O R Y

b y : t a y l o r  s w i f t

 

We were both young when I first saw you
I close
my eyes
And the flashback starts
I’m standing there
On a balcony in summer air

See the lights
See the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
And say hello, little did I know

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said stay away from Juliet
And I was crying on the staircase
Begging you please don’t go, and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I’ll be waiting all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story baby just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet ’cause we’re dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while

‘Cause you were Romeo, I was a scarlet letter
And my daddy said stay away from Juliet
But you were everything to me
I was begging you please don’t go and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I’ll be waiting all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story baby just say yes

Romeo save me, they try to tell me how to feel
This love is difficult, but it’s real
Don’t be afraid, we’ll make it out of this mess
It’s a love story baby just say yes
Oh oh

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you is fading
When I met you on the outskirts of town, and I said

Romeo save me I’ve been feeling so alone
I keep waiting for you but you never come
Is this in my head? I don’t know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring

And said, marry me Juliet
You’ll never have to be alone
I love you and that’s all I really know
I talked to your dad, go pick out a white dress
It’s a love story baby just say yes

Oh, oh, oh, oh
‘Cause we were both young when I first saw you

 

p/s: it’s a lovely song..just listen to it and u’ll like it. trust me! (owh, actually i don’t have the clips. pls go to youtube to listen to the song :))

::hadiah paling bermakna::

20/03/2009

 

semalam kami dah dapat kunci rumah baru..alhamdulillah. inilah hadiah ulangtahun perkahwinan yg paling bermakna sekali buat kami sekeluarga..actually dalam 2 bulan ni kami mmg sgt sibuk menguruskan hal2 berkaitan rumah termasuklah membeli barang2 yg perlu. duit pun dah banyak yg habis. kalau ikutkan macam2 nak beli dan nak dibuat. tapi kami cuba utamakan yg mana penting (itupun dah byk tersasul beli benda yg takde dlm list)..renovation pun kalo ada later la baru buat..yg penting sekali kami dah ada rumah sendiri. yg kami tunggu2 selama ni. masa papa tunjuk kunci rumah tu rasa berbunga2 je hati..happy tak payah cerita la. papa pun tersengih aje. cuma lepas ni nak kena spend duit utk bayar rumah pulak..dulu setakat bayar sewa aje. so, memandangkan gaji kami ni takde la banyak mana, aku dah tak boleh nak enjoy sangat.hihi.

 

harap2 proses berpindah nanti berjalan lancar..mama & abah pun akan sama membantu (mama nak tolong jahitkan langsir..tenkiu2). dan harap2 jiran2 aku sume okay (kiri kanan sume malay). semoga adam dan adik2nya (hihi..insyaAllah) pun dapat membesar dgn baik dalam neighborhood ni. insyaAllah kalo tak ada hal hujung bulan ni kami akan start pindah, after semua dah ready (grill, langsir, lampu etc). so, aku akan menjadi warga nilai (jadi org nogori la den..) pulak setelah hampir 2 tahun jadi org kajang :). kali ni aku jauh sikit la nak ke ofis..tp highway pun dekat dgn rumah, so harap takde la masalah. papa dah betul2 dekat nak ke ofis & site. esok2 adam dah sekolah senang la papa nak ambik hantar (ecewah! lambat lagi tu..hihi).

 

anyway, entry hari ni just to share my happiness dgn all of you, my dear friends and family. insyaAllah, kalo semua dah ready boleh la ajak korang sume datang bertandang ke rumah. tapi kalo nak datang tlg angkat barang dan kemas rumah pun sgt2 la dialu2kan..hihi. rumah aku takde la besar mana. rumah teres dua tingkat aje. but aku berharap dapat jadikan rumah ini our home sweet home. yg sentiasa memanggil2 kami pulang utk merehat2kan diri & fikiran. yang memberi kebahagiaan dan melimpahkan kasih sayang buat kami sekeluarga. bak kata orang, home is where the heart is. insyaAllah..

Alhamdulillah…

12/03/2009

  

Happy 3rd Anniversary to Firdaus & Nisa! 

Alhamdulillah..pejam celik-pejam celik dah 3 tahun usia rumahtangga kami..semoga keluarga kami sentiasa di bawah lindungan Allah SWT dan dilimpahi rahmat-Nya. kepada papa, terima kasih kerana sentiasa membahagiakan sayang dan adam. i love u so much..

12.03.2006 

sejurus bergelar suami isteri

sejurus bergelar suami isteri

¬†and now…

adam menjadikan hidup kami lebih bermakna

adam menjadikan hidup kami lebih bermakna

owh, talking about hadiah..last year papa telah hadiahkan aku sebuah kereta¬†sebagai hadiah¬†anniversary untuk 9 tahun berturut-turut..thank you papa! i won’t claim for anything else..i promise. hadiah untuk papa? mestilah ada. tp belum beli..hihi. aku juga sentiasa berdoa kepada Allah semoga rumahtangga kami dikurniakan kebahagiaan ke akhir hayat..Amin.

 

gambar family day

11/03/2009
 
mari kita layan gambar family day last entry…..
 
sukaneka::papa sempat lagi gelakkan orang

sukaneka::papa sempat lagi gelakkan orang

 ggggggg

acara pertama papa::menang sehh..

acara pertama papa::menang sehh..

 ggggggggggg

papa bersedia untuk boling padang

papa bersedia untuk boling padang

 jjjjjjjjjjjj

papa sentiasa bersemangat::walaupun kalah.hihi

papa sentiasa bersemangat::walaupun kalah.hihi

……..mmmmm

papa happy wlpun menang satu acara je

papa happy wlpun menang satu acara je

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
adam pun nak tunjuk skill..penat ibu melayan

adam pun nak tunjuk skill..penat ibu melayan

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnwalaupun menang satu je

adam kantoi dlm cubaan menyeludup bola::so cute

adam kantoi dlm cubaan menyeludup bola::so cute

mmmmmmmmmmmm
kami telah enjoy!! (hish..bulatnya muka masing2..)

kami telah enjoy!! (bulatnya muka masing2.hihi.)

kkkkkkkkkk
zoom out::aku pun dah sama bulat cam papa

zoom out::aku pun dah jadik montel

gggggggggggg 
adam dah ngantuk::just before papa perform

adam dah ngantuk::just before papa perform

nnnnnnnnnnnnnnnn

yeay!! kami dapat rice cooker..

yeay!! kami dapat rice cooker..

 

cerita family day

10/03/2009

 

Hari sabtu¬†baru2¬†ni¬†kami telah ke Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang, Sepang¬†untuk menyertai hari keluarga ofis papa. we’re supposed to check-in hotel jam 3pm tapi pkl 5 baru sampai sepang sebab¬†kereta¬†papa (company car) broke down otw balik kerja (read: papa adam kerja hari sabtu). papa sepatutnya sampai rumah dalam pkl 1 dan kami terus shoot to sepang. tp disebabkan masalah tersebut dlm pkl 4 jugak ler kitorg kuar rumah..anyway, aktiviti start malam, so okay la kan.

 

After check-in hotel,  satu lagi masalah timbul..heheh. ntah camana, beg toileteries yg sepatutnya dh dimasukkan dlm beg adam tertinggal kat umah. so, haru la kan? kat situla letaknya segala2 keperluan hidup (ye la, berus gigi, facial cleanser, deodorant, bedak, lipstik, etc2..) aiyohh!! pkl 6pm plak papa adam ada rehearsal utk persembahan sampai pkl 7. lepas tu ajak jugak la papa yg penat berlatih tu keluar jap cari toileteries semua. ye la, mana boleh hidup tanpa berus gigi & deodorant..kalo bedak ngan lipstik tu boleh la diterima lagi. nak keluar cari kedai pun dlm 20 minit perjalanan. aduila..nasib baik jumpa pasaraya yg ala2 billion (namanya grand apa ntah). nasib baik sume ada. so aku cepat2 grab semua benda yg perlu (habis dlm RM100 jugakla. cuai punya pasal! nasib baik papa tak marah).

 

Aktiviti malam tu start dengan jamuan malam & bbq. sambil2 makan ada pertandingan karaoke, cabutan bertuah, kotak beracun, pertandingan teka kacang¬†& persembahan junior staff. papa kira junior staff kat situ so beliau and the gang buat dua persembahan tarian. satu lagu joget satu lagi lagu twist (lagu bunyi gitar). siap gelek pakai spek hitam lg…kiut betul papa! oleh sebab adam dah tertidur atas bahu so tak dapat la nak amik gambar papa. walaupun tak dapat grand prize cabutan bertuah mlm tu iaitu tv lcd 37 inci & peti ais, at least kitorg dpt jugak rice cooker phillips.¬†okla kan? teka kacang pun sipi2 lg nak mengena. takde rezeki..huhu. adam plak tidur dgn nyenyaknya walaupun suasana bising dgn org menyanyi bagai. sengal2 bahu ibu..aktiviti mlm habis dlm pkl 11.45pm.¬†

 

Esoknya start 8.00am ada aktiviti sukaneka. macam2 aktiviti ada. tp papa je la yg dpt masuk sbb aku kena jaga anak teruna kami yg tercinta itu. papa masuk macam2, terompah gergasi, boling padang, bola beracun, tarik tali dan etc. tapi papa menang terompah gergasi je.hihi. adam plak tersangatlah excited nya berlari ke hulu hilir sampai aku punya letih mengalahkan org lari berhalangan 5km. penat betul melayan adam! tu tak masuk dia meraung nak dukung papa yg tengah bersukaneka. aktiviti habis dlm pkl 11am. naik je ke bilik adam terus je tidur..tau pun penat. risau jugak takut dia demam sbb hari mmg panas terik.

 

Family day ofis papa¬†berakhir selepas lunch tengah hari tu. kami check out dalam pukul 1.00pm. Actually dengan segala benda yg dah berlaku (kereta rosak etc) kami sangat enjoy dgn family day ni.¬† staff2 NRSB ni sangat2 baik¬†& peramah¬†termasuk boss¬†papa sampaikan aku rasa cam dah kenal lama diorg ni. adam pun enjoy sangat esp ramai budak2 lain sebaya dia yg dtg. kami tak dapat nak tggu lama after lunch sebab papa dpt call yg my mil and family my sil nak dtg umah lps asar. alamak!!! rumah tu dah la berserabut perut..so we’ve decided balik cepat utk kemas rumah! cerita pasal mak mertua & family dalam next entry ye.. disebabkan entry ni terlalu panjang (nama pun cerita, kan?hihi) gambar2 akan diupdate di next entry juga..

Tiba-tiba..

06/03/2009

 

…..diriku teringat¬†akan makanan2 ini..

nasi kerabu with grilled beef & air durian belanda @ belanga, mid valley

nasi kerabu with grilled beef & soursop juice @ belanga, mid valley

curry laksa @ lemongrass, alamanda

curry laksa @ lemongrass, alamanda

nasi kuning with beef rendang @ lemongrass, alamanda

nasi kuning with beef rendang @ lemongrass, alamanda

pasta & pizza (mm..dah almost 3 bulan tak makan...terer tak? hihi)

pasta & pizza (mm..dah almost 3 bulan tak makan...terer tak? hihi)

Tiba-tiba juga teringat akan berat badan yang telah naik 1.5 kg dalam masa 2 bulan. huh! tensi betul..anyway, abaikan sahaja semuanya.

 Salam Maulidur Rasul!

 

adam & sepupu

04/03/2009

 

Gambar2 ini diambil during kenduri mak uda adam di Perak. layann..

 

1. Adam & Adreen (baby dilla, my sis)

 

adam tunjuk aksi kat baby adreen sambil diperhati tok mama, makde pipah & makngah

adam tunjuk aksi kat baby adreen sambil diperhati tok mama, makde pipah & makngah

adam telah cuba membuli adreen yg maintain comel

adam telah cuba membuli adreen yg tak bersalah

 2. Adam & Fahmi (baby yong, my sil) 

adam dan fahmi :: two lovely boys with different characters

adam dan fahmi :: two lovely boys with different characters

as usual, adam tried to be friendly

as usual, adam tried to be friendly (plus geram)

fahmi confuse..adakah aku sedang di buli?

fahmi confuse..adakah aku sedang di buli?

no lah! abg adam gurau je.. cayang fahmi!

no lah! abg adam gurau je.. cayang fahmi!