Archive for January, 2009

L a s k a r P e l a n g i

14/01/2009

b y : n i d j i

mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya

p/s: cinta kepada dunia adalah cinta sementara dan cinta kepada Allah adalah cinta yg kekal abadi..marilah kita bersyukur atas segala nikmat yg telah diberikan. walaupun kadang-kala dilambung ombak dan badai, sesungguhnya hidup kita adalah jauh lebih baik daripada sesetengah insan lain. enjoy the nice song.

Free Palestine

09/01/2009

 Ya Allah..Aku sampai dah tak sanggup nak bukak email tengok gambar2 kekejaman Israel laknatullah tu terhadap Palestine. tak tahu macammana nak express perasaan yang sedih teramat + marah + kecewa terhadap apa yg telah berlaku di Gaza.

Kuasa2 besar dunia ni dah buta ke ataupun dah tak berperasaan? Apa la salah org2 awam  yang tak berdosa tu terutamanya kanak2? Sanggup diorg tutup mata je.

Aku pun tak tau apa yg boleh aku contribute untuk selamatkan diorg. Tapi yang aku pasti aku akan sentiasa berdoa agar Islam Palestine selamat dan semoga Allah turunkan balasan setimpal kepada Yahudi laknatullah.

Marilah kita bersama-sama berdoa agar kekejaman ini dihentikan.   

 “Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah… Turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Gaza, hancurkanlah rejim zionis..Amin.”
(Lalu bacalah surah Al Fil / membayangkan kehancuran tentera Yahudi – dengan Izin Allah)

Surah Al-Fil

al-fil2

p/s: doa dipetik dari email rakan-rakan

::Azam 2009::

03/01/2009

Welcome 2009! Sayang rasanya nak meninggalkan 2008. Lots of good things happened. Syukur kepada Allah atas segala rezeki yang telah dianugerahkan.

Antara yg telah dicapai 2008

  • Alhamdullillah aku telah berjaya menjawat post tetap setelah setahun lebih menjadi contract staff di salah sebuah gov agency (Allah itu Maha Pemurah & Maha Penyayang)
  • Dapat kereta idaman ~ hadiah dari my dear husband for our 2nd Anniversary..thank you abang! love u so much much! (katanya itu adalah hadiah anniversary utk 9 tahun berturut2..huhu)
  • Dapat jadi aunty..hihi for my 1st anak sedara ~ Adreen Iskandar
  • Dapat beli rumah ~ walaupun tak sempat nak duduk hujung tahun ni atas beberapa hal yg tak dapat dielakkan. 
  • and soo many more..

Plans for 2009

  • be a better hamba Allah (nak tingkatkan amal ibadah..Ampunkan dosa2 aku kerana lalai dengan perintahmu Ya Allah!)
  • be a better daughter/DIL (nak kena tambah frekuensi balik ke kampung dan menelefon)
  • be a better wife (nak kurangkan/buang sikap degil yg amat itu dan nak belajar masak sedap2..hihi)
  • be a better mother to adam ~ i wish i could see him growing every second and feeding him every meal
  • be a better employee ~ wake up earlier and reach at the office earlier/on-time (the hardest thing in the world). pray hard!
  • move to our new home sweet home..AND
  • get adam one little brother/sister! hihi..InsyaAllah.