Archive for September, 2008

Happy 28th Anniversary!

22/09/2008

Today is my parents’s 28th anniversary! Kami anak-anak berdoa kepada Allah SWT semoga mama & abah sentiasa sihat, dipanjangkan umur & berbahagia ke akhir hayat.  We love both of u so much! muahsss!! Thank u for all the love and supports. Both of u are the best parents ever!

For info, 28 is my family’s favorite number. there’s nothing to do with ‘ong’ i guess. we just like that no..so thats why my car plate is 28, my mama’s car is 8228 and my abah’s car also 8228. our family phone no. all ends with 28 (includes housefon). Coincidently my former ofis address is no.28 AND my house (rented ofcoz) also no.28. what a nice no. right?? and now it’s our parents 28th anniversary!

Today’s also my very best friend, Ayu’s birthday. Semoga Ayu juga hepi & success in everything she do. Cayang Ayu..Muahhss!

Menu Semalam

22/09/2008

Lunchbreak datang lagi..huhu. dah lama tak update blog. So apa kata kite jenguk apa menu yg ibu adam prepare semalam for our berbuka.hihi. Pukul 3 dah kat dapur (punya semangat) jenguk bahan2 yg ada. So, inilah menu yg sempat dimasak semalam:

1. Puding caramel

puding yg simple tp sedap

puding yg simple tp sedap

2. Sambal bilis

sambal bilis yg sangat laku masa sahur

sambal bilis yg sangat laku masa sahur

3. Udang & sotong goreng butter

ni favorite papa Adam

ni favorite papa Adam

4. Ikan kembong masak kicap pedas

inilah dia ikan favorite family aku..huhu

inilah dia ikan favorite family aku..huhu

5. Sayur campur (lupa amik gmbr..harap maklum)

Takde apa yg special pun..tapi puas hati sbb masak sendiri. Papa adam suka makan masakan rumah so masa cuti ni je la yg betul2 sempat masak semua. kalo weekdays banyak beli kat pasar ramadhan je. kalo masakpun yg basic2 je. 2 adults & 1 baby makan..tak banyak mana pun.

Honestly aku mmg tak pandai masak. yg basic2 je tau..tp my hubby sgt la simple orgnya. masak la pape pun (macam abah ku jugak). Aku ni kira bertuah la dpt hubby tak cerewet bab makan. So, sesapa yg ada menu menarik boleh la bgtau..i ni rajin cuba menu baru..hihi. Selamat Berbuka!

Nyum..nyum

17/09/2008

marvellos!

marvellos!


Yesterday i went to Pasar Tani at my old ofis as i have a work there earlier (sambil menyelam minum air). Actually my 1st intention is to survey for some raya cookies and kerepeks. But suddenly i saw a stall which selling frozen food such as fish balls, meatballs, pau, instant prata etc.

Then i thought about my friend, aweng’s lovely meatball soup (that posted in her blog last few days). The soup looks very tasty as aweng also promoted that the meatball is so worth it to try. So, instead of buying meatballs, i also bought some fishballs,fishcakes, also fried tofu.

And the result is….MARVELLOS! although i just made a simple ‘campak2’ soup..thank u aweng for introducing the best meatball in the world! i’ll definitely go again to buy another 2-3 packets for my mom and myself before raya.

Cubalah…Memang Berbaloi!

La..la..la..Kerjala!!

16/09/2008

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say (from Kimi’s email last few days):

” Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan ‘biasa’ dan ada datang dengan perasaan serba tak kena . Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan ‘biasa’ saja, hasilnya adalah ‘biasa’ saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. (So agaknya which category are u?)

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan Insyallah…”

Adam bangun pagi dengan senyuman..alahai!

Adam bangun pagi dengan senyuman..alahai!

Sebelum tidur patutnya kita dah berniat ‘esok aku nak bekerja dengan lebih tekun’. So bila bangun pagi kita hepi dan bersemangat. Tengok macam Adam! pagi2 dah tersengih2.. Ibu & papa pun hepi nak pegi kerja. Lalala..Kerjala!!!

Renung-Renungkan & Selamat Beramal!

Kurma & Ramadhan

15/09/2008
kurma dan ramadhan..tak dapat dipisahkan

kurma dan ramadhan..tak dapat dipisahkan

Today is the 15th day umat Islam menjalani ibadah puasa. Alhamdulillah.. Lagi dua hari dah Nuzul Al-Quran. Rasanya macam kejap je bulan ni.. Ramai yg dah sibuk2 beli & tempah kuih dan baju raya (termasukla aku)..Tp tak ramai yg realise masa ni la kita kena sibuk mengira amalan2 yg patut kita buat..hmm. mcmana tu? lu pikirla sendirik!

Hari ni meetg sepanjang pagi..after meetg tengok ada satu box atas meja. ada notes to: Pn. Khairulnisa. Mmm..hadiah ape lak ni? Rupa-rupanya kurma..nampak cam sedap jee..(maklumla tgh2 puasa ni..hihi) Rasanya kalo takde kurma ni mmg tak lengkapla Ramadhan.

2-3 kali gakla aku belek2 kurma tu..rasa cam menarik jee. Harap2nya pemberian ni disertai dgn keikhlasan terutamanya dlm bulan yg mulia ni. Aku ni mmg cuak sikit kalo dpt apa2 dr org yg berkepentingan bisnes. Tp yg ni InsyaAllah tak was2.. Aku rasa kalo tak bulan Ramadhan takde la aku jamah kurma  wlpn aku mmg suka kurma..esp yg Safiyya (Yusuf Taiyyob) tu. mmg best! So, marilah kita sama2 amalkan mkn kurma dalam kehidupan seharian kita sbb ia bagus utk kesihatan. Tak payah tunggu Bulan Ramadhan je. Amacam?

Selamat Berpuasa & Berbuka Dgn Kurma!

Hello Blogging World!

12/09/2008

Wah! Finally i have one.  Although it’s a very basic blog (almaklum budak baru belajar) i’m satisfied enough. Still have to explore about all the widgets.a bit pening..but it’s ok. so today i utilised the 2 hrs of my Friday’s lunchbreak to do this. Finally.. So, welcome readers!